Livet handlar inte om att behaga andra (men att ta hänsyn till dem skadar inte)

Är det värt att bli betraktad som en idiot, barnunge/omogen och/eller bitch/satmara om det är priset för att gå sin egen väg, sätta gränser och vara rak och ärlig om var man står i saker och ting, samt stå för sina åsikter och värderingar.
 
Får/är jag inte mig själv - vem är, blir och ska jag vara då? En dörrmatta för andra, en lekboll i någon annans bollhav och en människa utan förståelse, respekt och acceptans från omgivningen.
 
Det gäller ju att kunna argumentera/debattera/strida/diskutera för sin sak och ståndpunkt, så att andra kan förstå.
Ordspråket: "Att tala med bönder på bönders vis och de lärde på latin." handlar om att anpassa sitt språk efter mottagaren. Genom att anpassa sitt språk efter mottagaren kan det skapa förtroende och gillande.
 
För mig har det mer eller mindre alltid varit att det ska inte spela någon roll/ha någon betydelse om jag framför det jag vill ha sagt muntligt, skriftligt, med ett kort/en bild, citat eller bild med text; det är själva poängen jag vill ha fram!
Kan jag inte förklara det jag vill ha fram på något annat vis - ja då får jag som sänder budskapet säga det till mottagaren och kanske återkomma när jag kan.
 
För att citera Albert Einstein; "Definitionen av galenskap är att upprepa samma beteende men att förvänta sig ett annat resultat." alltså gäller det också att upprepa samma mening till någon som inte förstår vad du säger och hoppas på att den kommer att förstå, det är inte pedagogiskt! Vill man bli förstådd är det bättre att upprepa sin poäng tex 8 ggr fast på olika sätt! Och det är inte den andres fel att den inte förstår dig - det är du som har varit otydlig för den andre att förstå.
Det är tecken på mognad och att du personligen mår bra i dig själv att inte bli frustrerad och dumförklara någon bara för att du inte hade kompetens nog att bli förstådd.
 
Givetvis kan det ju vara så att mottagaren inte har förmågan att förstå pga någon funktionsnedsättning eller bara inte vill förstå. Då är det bara att finna sig i det, lämna ämnet och prata om något annat och/eller gå därifrån.
 
 
"Människor tar olika vägar för att söka självförverkligande och lycka.
Bara därför att de inte är på din väg betyder de inte att de är vilse."
- Dalai Lama
 
"Min väg är inte bättre än din, det är bara inte den samma som din.
Min väg är inte mer rätt än din, men den är rätt för mig."
- Okänd
I huvudet på Kexet | Budskap, Citat, Exempel, Insikt, Inställning/Attityd, Redogörande, Tankar, Tips, Upplysning, Visdomsord | | Kommentera |
Upp