Ordet MÅSTE

ᴍåsᴛᴇ...
...är ett snabbt ord att använda, slinker ut så lätt, men; det är ett tvingande ord, ett kravord, något som är ofrånkomligt, ett uttryck för ultimatum. Ett ord som jag är allergisk mot att det används till mig.
 
Så vill man provocera mig & göra mig riktigt rasande på inte sällan 0,2 sekunder så använd ordet 𝑚𝑎̊𝑠𝑡𝑒 till mig. Det ger mig definitivt ett stresspåslag (utbrott eller meltdown). Det är 𝚝𝚛𝚊𝚞𝚖𝚊𝚝𝚒𝚜𝚎𝚛𝚊𝚗𝚍𝚎 för både dig & framförallt mig att bli så fruktansvärt provocerd & arg(!). Det är traumatiserade för mig att inte få den förståelse & hänsyn jag behöver!
 
 
Säg/skriv ɪɴᴛᴇ t.ex.:
»Du 𝒎𝒂̊𝒔𝒕𝒆 [väl] förstå...«
»Du 𝒎𝒂̊𝒔𝒕𝒆 acceptera...«
»Du 𝒎𝒂̊𝒔𝒕𝒆...«
»𝑴𝒂̊𝒔𝒕𝒆 du...?«
 
 
Säg/skriv istället t.ex.:
»𝘑𝘢𝘨 𝘣𝘦𝘩ö𝘷𝘦𝘳 att du förstår/accepterar...«
»𝘑𝘢𝘨 𝘷𝘪𝘭𝘭 att du...«
»𝘑𝘢𝘨 ö𝘯𝘴𝘬𝘢𝘳...«
 
Det är en absolut nödvändighet för dig/er som vill ha en kontinuerlig kommunikation med mig att du/ni lägger detta på minne, fogar dig/er i samt medvetet gör denna anpassning i ditt/ert bemötande mot mig för att ha en fungerande kontakt samt relation med mig (!).
 
 
Ogynsamm & en icke tillmötesgående attityd
Att ha attityden "Men jag har ju inget problem med ordet 𝒎å𝒔𝒕𝒆, det är ju ᴅitt problem, inte mitt!" & då bara köra på med ditt race i alla fall att ändå återkommande leverera ordet till mig är för mig extremt respektlöst & nonchalerande! Det är ett säkert beteende att förlora privilegiumet att ha någon form av kontakt eller relation med mig!
 
 
En bra & skicklig kommunikatör...
...anpassar sig hela tiden till mottagaren;
Till exempel att inte använda vissa ord, fraser, frågor &/eller uttryck till en person som har problem/svårt/oförmåga att hantera att få dessa.
Oavsett om det är kommunikatörens barn, partner, patient, förälder eller vem det nu än kan vara!
 
 
Det jag alltid kämpat för
Det är en anpassning jag kräver, ɪɴᴛᴇ en personlighetsförändring!
& nej, jag är väl inte bättre eller ens en bra kommunikatör själv en del gånger, det är jag medveten om.
 
Vi alla människor gör något eller levererar kommentarer till andra som en själv inte tar illa vid sig av men som kränker andra, därför är det viktigt att kompromissa, foga sig i & anpassa sig till hur den individuella personen vill bli bemött - inte hur vi själva vill bli!
 
 
 
 
🎔
Autism/NPF, I huvudet på Kexet | Autism, Bikt, Fakta, Insikt, Inställning/Attityd, Känslor, Redogörande, Självkännedom, Tankar, Upplysning | | Kommentera |
Upp